Helsingin Mustikkamaalla sijaitseva ravintola Alia on jo pitkään tarjoillut sunnuntaibrunssia, mutta visiittimme Aliaan on viivästynyt, koska olen jostain syystä ainakin itse kuvitellut sen sijaitsevan vaikean matkan päässä. Väärä luulo – bussi 16 Rautatientorilta vie tuossa tuokiossa suoraan tämän vanhan kartanomaisen ravintolarakennuksen eteen.

Alia tarjoilee brunssia sunnuntaisin klo 11-15 ja jos joku on luksusbrunssi, niin tämä. Miljöö on arvokas, vaikkakin brunssiväen joukossa oli vierailuhetkellä fiinin sukujuhlaseurueen lisäksi tavallisempiakin tallaajia. Brunssi koostuu alkupala- ja jälkiruokapöydistä sekä pöytään tarjoillusta pääruuasta, kuten luksusbrunssit perinteisesti.

Jos on Alian brunssin ruokatarjonta runsas, niin on myös sen hinta. Brunssi maksaa 39 euroa eikä siihen edes kuulu kahvi / tee. Teen ja kuohuviinilasillisen jälkeen brunssista sai pulittaa 50 euroa. Alkaa olla jo sellainen summa rahaa, jota ei ihan joka sunnuntai tee mieli maksaa. Alia kiilaakin Brasserie Kämpin rinnalle Helsingin kalleimmaksi brunssiksi.

Hinta alkaa kuitenkin tuntua varsin kohtuulliselta, kun tutustuu ruokaan. Alkupalapöytä on täynnä sekä kylmiä liha- että kalaherkkuja ja salaatteja erinomaisista raaka-aineista. Erityisesti mieleen jäivät toast skagen (ilman toastia), lohicarpaccio, silakkapihvit ja paikkaan täydellisesti sopiva saaristolaisleipä. Jokainen ruuista maistui siltä, että se oli rakkaudella ja käsin valmistettu.

Alkupalat olivat niin herkullisia, että niitä piti santsata ja pääruuan tullessa pöytään oli ähky jo saavutettu. Taimen suolakurkkurisotolla ja tummalla fenkolikastikkeella toimi, mutta ei vetänyt vertoja alkuruualle.

Pääruoka-annokset tuntuvat olevan kaikilla luksusbrunsseilla hyvin samanlaista – joskus joku paikka voisi yllättää jollakin räväkällä ja erilaisella? Toisaalta jos on valinnut linjakseen perinteisen skandinaavisen pitopöydän, niin ehkä siinä kannattaa pysyä.

Jälkiruokakaan ei petä – suklaakakku kirpeällä marjatäytteellä, kinuskia sisältävät suklaapalat ja kirpeän raikas pannacotta juustoineen kruunasivat makuelämyksen isosti plussan puolelle.

Ruuasta on vaikea löytää mitään kritisoitavaa, ainoastaan hienoinen yllätyksettömyys. Brunssin kallis hinta ja erityisesti se, ettei kahvi kuulu kokonaissummaan toki hieman hiertävät. Eivätkö lähes kaikki juo brunssilla kahvia tai teetä, viimeistään  jälkkärikakun kyljessä?

Alian brunssi toimii erinomaisesti erityisjuhlaviin spesiaalijuhliin, kuten merkkipäiviin. Ainakin jos juhliin kutsutaan vanhempaakin väkeä ja on lihava lompakko. Vierailua kannattaa harkita myös kesällä, samalla kun tulee nauttimaan Mustikkamaan merimaisemista.

arasta: Erittäin tasa- ja korkealaatuinen ruoka

Noottia: Hinta. Laadukasta luksusbrunssia voi tarjota halvemmallakin

Erikoista: Tapahtuuko Aliassa aina mystisiä asioita? Seuralaisellani olivat pankkikortit kadonneet kuin tuhka tuuleen, kun tuli maksun aika