Kolme brunssia Lontoossa

Upper Streetin maisemaa. kuvalähde

Ladies and Gentlemen.. Tässä Brunssipartion historian ensimmäinen vieraspostaus! Sen on kirjoittanut Lontoossa asuva Heini Huhtinen, joka tutustuttaa meidät Lontoon brunssien maailmaan. Kiitokset Heinille.

Rasvankäryinen, perinteinen englantilainen aamiainen on yhä monen lontoolaisen suosikkiaamupala ja sitä tarjotaan täällä kuppiloissa joka kadunkulmassa. Viime vuosina kaupunkiin on kuitenkin kehittynyt aivan uudenlainen brunssikulttuuri – nykyään Lontoon mielenkiintoisimmat ravintolat ovat usein juuri aamiaispaikkoja ja suurkaupungista löytyy nyt brunsseja joka makuun ja joka budjetille.

Viikonloppuisin suositut ravintolat pullistelevat hitaasta aamusta nauttivista ystävyksistä ja perheistä. Tässä muutama poiminta Lontoon laajasta brunssitarjonnasta.

Ginger & White perustettiin sen omistajien mukaan Hampsteadtiin vuonna 2009, koska alueella oli vaikea löytää hyvää kahvia. Kahvin lisäksi paikka tuli nopeasti tunnetuksi myös viikonloppubrunsseistaan.

Brunssimenu on yksinkertainen mutta kaikki annokset ovat taidolla, hyvistä raaka-aineista valmistettuja: tarjolla on muun muassa savulohta ja munakokkelia hapanleivän päällä, paahdettua banaanileipää ja  itsevalmistettuja papuja chorizon ja fetan kanssa.

Ginger & Whiten täydellisyyttä hipova jogurtti ja granola -annos. kuvalähde

Pehmeäksi keitetty muna kannattaa tilata jo sen vuoksi, että se saapuu käsintehdyn pikku myssyn alla. Paikan kreikkalainen jugurtti  hunajalla ja viikunoilla on ihanan täyteläistä ja sen kanssa tarjoiltava pähkinäinen granola täydellisen rapeaa.

Pienen kahvilan suloinen, kotoinen sisustus vanhoine puupöytineen lisää brunssinautintoa. Ginger & Whitesta kannattaa jatkaa Lontoon suurimpaan puistoon Hampsteadt Heathiin, jota tutkien voi viettää helposti koko päivän. Kahvila on itsessään kiehtova matka kaupungin sosioekonomiseen karttaan: täällä tulet todennäköisesti nauttimaan brunssistasi kauniiden, vauraiden perheiden ja etäisesti tv:stä tuttujen kasvojen kanssa.

Alkuperäinen Ginger & White on saavuttanut Hampsteadissa niin suuren suosion, että sen omistajat avasivat toisen samannimisen kahvilan. Belsize Parkin Ginger & White tarjoilee (aikuisille) brunssikävijöille myös alkoholijuomia.

Ginger and White

Hampstead Heath. kuvalähde

Kuuluisan kasarielokuvan kanssa nimensä jakava Breakfast Club nauttii Lontoossa jo tietynlaisesta kulttimaineesta. Sohosta aloittaneella paikalla on nyt yhteensä kuusi toimipistettä ympäri Lontoota, ja kaikki tarjoilevat (ainakin Lontoon standardeilla) edullisia aamupalaruokia aina perinteisestä englantilaisesta aamupalasta amerikkalaisiin pannukakkuihin, meksikolaisiin aamiaisburritoihin, puuroihin ja hedelmäsalaatteihin.

Omiin suosikkeihini kuuluvat humoristisesti nimetty ”When Halloumi met Salad wrap” ja tuhti burrito, joka tarjoillaan makkaroiden ja guacamolen kanssa. Parasta on ehkä kuitenkin se, että brunssia saa iltapäivällä viiteen saakka. Myös ravintolan illallismenu on kokeilemisen arvoinen, iltaisin paikkaan saa myös tuoda mukanaan oman alkoholin.

Breakfast Clubin aamiaisburrito tyydyttää kovankin nälän. kuvalähde

Menut ovat kaikissa toimipiteissä samat, mutta Sohon ja Angelin kahvilat ovat kaikkein kotoisimmat. Breakfast Clubit on sisustettu iloisen sekalaisilla eriparihuonekaluilla, kirkkailla väreillä sekä 80-luvusta muistuttavilla levynkansilla ja elokuvajulisteilla.

Hienostuneelle juhlabrunssille kannattaa ehkä valita toinen paikka, mutta rennolle, huolettomalle kaveribrunssille Breakfast Club on täydellinen paikka. Erityisesti silloin, jos edellisillan alkoholiannokset jyskyttävät hieman ohimossa.

Breakfast Club

Erityisesti Sohon alkuperäiseen Breakfast Clubiin kannattaa jonottaa. kuvalähde

Islingtonin suositulla Upper Streetilla sijaitseva Ottolenghi on kuuluisan kokin, keittokirjailijan ja ruokakolumnisti Yotam Ottolenghin luoman kahvilaimperiumin lippulaiva ja yksi kaupungin jännittävimmistä brunssipaikoista.

Ottolenghin filosofiaan kuuluu luoda lautaselle ”ristiriitaisia mutta harmonisia kokonaisuuksia”. Ruoassa on usein välimerellisiä vaikutteita, mutta Ottolenghissa kokeillaan rohkeasti uusia ja eksoottisia makuja. Listalta löytyvä pohjoisafrikkalainen munaruoka Shakshuka on brunssiruokien aatelistoa.

Ottolenghi ulkoa päin. kuvalähde

Briossista valmistetut, ranskankerman ja herkullisen marjakompotin kanssa tarjoiltavat käyhät ritarit ovat Ottolenghissa yksinkertaisesti jumalaista. Valitettavasti monet muutkin ovat tajunneeet sen, joten viikonloppubrunssille aikovien kannattaa suunnata paikalle ajoissa ja varautua tiiviiseen tunnelmaan. Brunssi nautitaan pitkän yhteispöydän ääressä, ja vierustoveriksi voi yhtä hyvin sattua city-pankkiiri kuin turistikin. Ottolenghi ei ota brunssille vastaan varauksia.

Varsinaisen aamiaimenun lisäksi Ottolenghista voi ostaa mukaan tuoreita croissanteja, kakkuja ja muffinseja, joita monet tulevat varta vasten täältä hakemaan.

Ottolenghi

Tomaatin ja kananmunan alle kätkeytyy Ottolenghin herkullinen sipulivohveli. kuvalähde

Ekstravinkkinä mainittakoon tämä: Jos haluat kokea kerran elämässäsi todellista överiluksusta, lontoolaisen hotel Landmarkin samppanjabrunssi on hyvä vaihtoehto. Marylebonessa sijaitsevan hotellin kauniiseen talvipuutarhaan katetaan joka sunnuntai 80 punnan hintainen, yltäkylläinen brunssibuffet.

Perinteisiä aamiaisruokia, käsintehtyjä makkaroita, lihoja, merenantimia, erilaisia salaatteja, sushia ja montaa muuta herkullista ruokalajia seuraa jälkiruokabuffet, joka pyörryttää heikompia ja sisältää muun muassa juustokakkuja, macaronseja, creme bruleeta ja suklaalähteen. Ja kyllä, samppanjaa saa niin paljon kuin haluaa.

Landmarkin samppanjabrunssi

Millaisia brunssikokemuksia sinulla on Lontoosta?

Heini Huhtinen on Lontoossa asuva kirjoittaja, joka ei koskaan jätä aamiaista väliin.

4 Comments

Filed under Brunssit ulkomailla