Johan & Nyströmin raakaruokabrunssi säväytti

Johan & Nyströmin tunnelmaa

Kaikki terveysintoilijat huomio, Helsingistä saa nyt raakaruokabrunssia! Ainakin kevään ajan kuun toisena sunnuntaina, mutta toivottavasti pidempäänkin. Ja huomio myös kaikille herkuttelijoille, sillä tämä brunssi vetää vertoja ihan mille tahansa herkkubrunssille.

Konseptiputiikki sijaitsee Katajanokan rannassa.

Ensinnäkin, en tiedä miksi olen missannut Johan & Nyströmin konseptiputiikin Katajanokalla. Kahvin- ja teenvalmistuksen tarvikkeita myyvässä putiikissa on myös pieni kahvila, ja miljöö on aivan fantastinen: punaiset tiiliseinät ja näköala merelle.

Näiden seinien sisällä ei voi olla kuin viihtyisää

Kuulimme rawbrunssista puskaradion kautta, Johan & Nyströmin nettisivuilla siitä ei hiiskuta mitään. Paikan päällä selvisi, että tämä oli jo toinen kerta, kun raakakokkailuun perehtynyt Magnus Appelberg loihti noutopöytään raakabrunssin. Ja tosiaan jatkoa seuraa ainakin maalis- ja huhtikuun toisena sunnuntaina. Hinta oli 25 €, mielestämme ihan kohtuullinen raaka-aineisiin ja raakakokkailun haasteellisuuteen nähden.

Norirullat ja ”lihapullat” tarjolla

Raakaravintohan siis tarkoittaa kasviperäistä ruokaa, jota ei ole kuumennettu yli 40 asteen. Tuossa lämpötilassa elimistölle tärkeät entsyymit nimittäin tuhoutuvat. Raakaravintoideologian mukaan raakaruokaa syömällä energiataso kasvaa, sairaudet parantuvat ja hyvinvointi lisääntyy. Ja itse voin allekirjoittaa tämän, sillä hurahdin itse pari vuotta sitten tähän ravintosuuntaukseen ja siirryin noin 50-prosenttisesti raakasyöjäksi. Se paransi muun muassa säännölliset vatsavaivat ja helpotti allergioita. Mutta se siitä ja nyt takaisin raakabrunssin arviointiin.

Keltainen muussi, guacamole, graavilohi ja kaalisalaatti

Nopeasti voisi kuvitella, ettei kasviksista, pähkinöistä ja kylmäpuristetuista rasvoista saisi loihdittu herkullista brunssia, mutta ei! Brunssi oli yksi viime aikojen maukkaimmista ja tietysti arvoa lisäsi se, että tiesi syövänsä terveellisesti.

Pääruokalautasella oli tungosta

Noutopöydässä oli tarjolla salaatteja, norirullia, ”lihapullia”, joiden pääraaka-aine oli auringonkukansiemenet sekä raakanäkkäriä guacamolen ja muiden ihanien kastikkeiden kera. Varsinkin keltainen hieman lanttulaatikolta maistunut sörsseli oli herkullista. Ainoastaan graavilohi terävän sinappikastikkeen kera ei ollut varsinaisesti raakaruokaa, herkullista tosin.

Mysliannos, joka oli Elovenan suosikki

Makeampaa noutopöydässä edustivat raakamysli, hedelmäsalaatti ja ”jogurttina” toiminut marjainen smoothie. Brunssin kruunasivat suklaa- ja mustaherukkakakkupalat, jotka eivät kalvenneet yhtään teollista rasvaa ja sokeria sisältäville esikuvilleen.

Suussasulavat kakut

Jos jotain kritisoitavaa pitäisi löytää, juomaksi oli pelkkää vettä. Kahvi ja tee eivät tietystikään raakabrunssiin sovi, mutta mehuja ja smoothieita olisi toki voinut olla. Kahville ja teelle siirryimme kahvilan puolelle brunssin jälkeen.

Kofeiinihimo ajoi raakabrunssin jälkeen kahvilan puolelle

Brunssia tarjottiin kahdessa kattauksessa ja syöminen tapahtui tiivisti pitkissä pöydissä, jossa tutustui naapuriinkin helposti. Astiatkin olivat kauniita, kuten miljöökin.

Persoonallisuutta olemme brunssitarjonnalta peräänkuuluttaneet, siksi olemme niin kovin ilahtuneita tällaisista brunssitulokkaista. Jes jes jes!

-Flora

Näkymä ikkunasta saattaa kesällä olla viehättävämpi

Pisteet / ruoka: 9+

Pisteet / tunnelma: 9 1/2

Parasta: Raakakakut, ihanat kastikkeet, raakamysli

Noottia: Miksei näitä ole joka sunnuntai?

Erikoista: Auringonkukan siemenistä tehdyt ”lihapullat”, ilman kypsennystä valmistetut näkkärit ja rapea mysli

Päivän puheenaiheet:  Brunssipartion kehityssuunnitelmat jälleen kerran, kunhan vain pääsisimme suunnitelmista tekoihin 🙂

Raakabrunssireseptit löytyvät Magnus Appelbergin blogista Syömisen iloa

johanochnystrom.se/fi/meista/konseptiputiikki/

610 Comments

Filed under Brunssit Helsingin keskustassa