Vähähiilariset karppileivät testissä

Testileivät pakkauksissaan.

Karppauksesta on kohkattu viime aikoina kyllästymiseen asti, ja muoti-ilmiö on saanut elintarvikevalmistajat kehittelemään kilvan uusia tuotteita. Testasimme yhden aamiaispöytään sopivan uutuustuotekategorian, jollaista ei pari vuotta sitten vielä ollut olemassakaan – karppileivät.

Testiin valikoitui neljä lähikaupasta löytynyttä vaihtoehtoa: Porokylän leipomon Ruiskarppileipä, Fazerin Real Minihiilari, Vaasan Minihiilari ja Perheleipureiden Karppinen ruispala.

Lähtökohta testituotteille ei ollut kovin suotuisa: Elovena kertoi rakastavansa tuoretta leipää, joka on pehmeä sisältä ja rapea pinnalta, Flora puolestaan kertoi vastustavansa kaikkia elintarvikkeita, joita on keinotekoisesti muuteltu.

Ennakkoasenteista huolimatta pureuduimme karppileipien makuun ja sisältöön. Kolmen hengen raadin kesken syntyi hieman hajontaa, asteikoilla 1-5 (max 15) kovin korkeita pisteitä ei saanut mikään vaihtoehdoista.  Porokylän leipomon Ruiskarppileipä ja Vaasan Minihiilari jakoivat ykkössijan 8 pisteellä, kolmanneksi tuli Real Minihiilari 5 pisteellä ja täystyrmäyksen sai Perheleipureiden Karppinen ruispala (3 pistettä).

Myönnetään, testitulos oli hieman asenteellinen, mutta ei leipien maku ja ulkomuotokaan päätä huimannut. Keinotekoisuus puski voimakkaasti läpi. Ja oikeasti – kuka välttelee hiilareita, mutta syö mieluummin tilalla kasan E-koodeja? Luonnollinen ja laadukas ruoka rules! Tarkemmat testitulokset alla.

Karppaus ja hiilarit tuntuvat olevan päivän sanoja.

Ruiskarppileipä, Porokylän leipomon

Koostumus: 17,1 g proteiineja, 13,3 g hiilareita (100 grammassa)

– Voisin ostaa tätä, toimii varmaan hyvin paahdettuna. Auringonkukansiemenistä plussaa (Flora)

– Maku on hyvä (Reissumies)

– Ei heti arvaisi, että karppileipää. Tuoreleivän tuoksu. Ei säilöntäaineita, ei jää kauas tavallisesta ruisleivästä (Elovena)

Yhteispisteet: 3 + 3 + 2 = 8 pistettä

Real minihiilari, Fazer

Koostumus: 25 g proteiineja, 8,6 g hiilareita (100 grammassa)

– Haisee kuivuneelle juustolle, ei miellyttävä haju. Ei tarvita juustoa erikseen, koska se on leivässä mukana. (Flora)

– Voisiko taikanaan lisätä myös margariinin? (Reissumies)

– Tuoteseloste pitkä kuin nälkävuosi. Viittä eri E-koodia, paheksun! (Flora)

– Jyväisä & juustoinen, hyvin brändätty. (Reissumies)

– Tykkään, että näin paljon jyviä, mutta nihkeä koostumus, josta tietää, että on täynnä lisäaineita. Omituinen, rupeaisi ällöttämään, jos söisin kaksi palaa. En tykkää, että leipä on sitkeää, kuin purkkaa söisi. (Elovena)

– Ei tee mieli montaa palaa syödä. Hyvä ensivaikutelma, mutta into latistuu nopeasti. (Reissumies)

– Tulee mieleen huonolaatuiset, nahistuneet eväsjuustosämpylät, mitä koulussa oli. Ei ikinä uskoisi, että on Realia! (Elovena)

Yhteispisteet: 0 (erikoisluvalla asteikon alle) + 2 + 3 = 5 pistettä

Minihiilari, Vaasan

Koostumus: 15 g proteiineja, 16 g hiilareita (100 grammassa)

– Hyvä pehmeä koostumus, rouheinen suussa, helppo syödä. (Reissumies)

– Vähän kuin jyväinen paahtoleipä, mutta joku vähän outo, tunkkainen sivumaku. Epäselvä leipä! (Flora)

– Nihkeä, kuin maakellarissa ollut sateessa. Tulee mieleen, että voisiko joku tehdä karppaajille tuoreleivän? Maku on parempi kuin Realissa ja pellavansiemenet antavat purutuntumaa. (Elovena)

– Huteraa, tuntuu kuin sormi menisi läpi (Reissumies)

– Haastaa talouspaperin, kuin pesusieni! (Elovena)

Yhteispisteet: 4 + 2 + 2 = 8 pistettä

Karppinen ruispala, Perheleipurit

Koostumus:  11,3 g proteiineja, 18 g hiilareita (100 grammassa)

– En ostaisi. Jos odottaa ruispalan makua, pettyy. (Reissumies)

– Koostumus sama kuin normiruisleivässä, mutta tunkkainen maku. (Elovena)

– Miksi ruisleivässä on hiivaa? Ja lisäaineita? Julistan tämän pannaan! (Flora)

– Jotenkin mautonta, jauhoista ja kuivaa. (Elovena)

Yhteispisteet: 1 + 1 + 1 = 3 pistettä

2 Comments

Filed under Testit